Интерактивно изкуство (Interactive art) е такова в което зрителят влияе на произведението,

независимо дали само с присъствието си, действията си или като стане част от него.

Co-Interaction е Арт група, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства.

Членове: Светослав Косев, Атанас Марков, Симеон Желев.

 

БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ

 

За да се стигне до осъществяването на тази идея, беше извървян път, който доведе до нейната реализация. Няколко отделни проекта, развити в периода 2019 – 2022 г., изиграха съществена роля за това. Един от тях се осъществи в периода 01 – 08.06.2021 г. в гр. София под наименованието „Взаимодействие с въображаема реалност“. Там бяха представени най-съществените проекти на основоположниците на артгрупа Co-interaction – Светослав Косев и Атанас Марков. Това включваше интерактивните инсталации „Интерактивно-генеративни формации“, „Взаимодействие с технологичен организъм“, както и серия от 10 графични творби придружени от добавена реалност, към които впоследствие бяха добавени и още 2. Те всъщност бяха и причина за появата на следващата концепция, под формата на проект „Божествена комедия“, идеята за който възникна спонтанно в разговор. Формалната причина за това беше 700 годишнината от кончината на италианския поет Данте Алигиери, която се отбелязва с различни културни събития не само в неговата родина, но и по цял свят. Роля за появата му изигра и работата по първото издание на проект „Превъплъщенията на книгата“, споделена между Светослав Косев и Симеон Желев през 2019 г., когато бяха създадени част от графичните творби на тема „Божествена комедия“.
На 15-ти декември 2021 в Арт Галерия Ларго беше открита изложба – графика с добавена реалност „Божествена комедия“. Събитието се реализира под патронажа на г-н Антонио Таркуинио – Почетен Консул на Република Италия във Варна.
Особеното в този проект е, че напускаме зоната на двуизмерното и преминаваме в триизмерното пространство. На практика всяка от творбите има две състояния – реално, което зрителите могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което може да се види чрез специално приложение през смартфон или таблет. Това става възможно, благодарение на колаборацията на Светослав Косев с Атанас Марков и Симеон Желев. Тримата създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към изграждането на проекти, които включват използването на високо технологични средства. Светослав Косев е двигател на артистичната, концептуалната и визуална част на проектите, техническата и технологичната част е поета от Атанас Марков, който е автор и на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите. Третият член на групата Симеон Желев разработва калиграфията, като неговата работа зрителите могат да видят в творбите от цикъла „Божествена комедия“.
За проекта „Божествена комедия“ Светослав Косев споделя: „Това са творби с добавена или обогатена реалност (Augmented reality AR). Това е още един начин да бъде надграден моделът на възприемане на едно графично изображение, което така или иначе има самостоятелно естетическо присъствие в експозиционната площ, с допълнителни композиционни елементи. Възможностите, които тази технология разкрива пред визуалните изкуства, дават нова насока в тяхното развитие и смятам, че добавената реалност може да промени облика на класическите художествени форми. Реших да доразвия тази идея и да съчетая две напълно противоположни на пръв поглед изразни средства. Едното от тях е базирано на класическата графична техника „литография“, а другото на съвременната триизмерна графика. Симпатиите ми към литографията се базират на завършеното ми образование със специалност графика. Триизмерната графика е нещо, с което се занимавам от дипломирането си в университета. Тя представлявала интерес за мен още от възникването си. По този начин се зароди идеята за вплитане на няколко изразни средства в един общ проект, обединен от литературата. За основа на творбите са използвани, моделирани в софтуер за триизмерна графика обекти и персонажи. В графичните отпечатъци са вплетени стихове от литературните произведения, които те илюстрират. Тъй като моделите, които са включени в двуизмерните графични отпечатъци всъщност са триизмерно моделирани от мен обекти, това позволява третирането им и по чисто електронен способ. По този начин едно и също произведение е представено по няколко коренно различни начина. Това позволява на наблюдателя да получи различно впечатление за един и същи обект в различна визуална форма.“
Друга съществена част от този проект са ръчно създадените от Симеон Желев книги. Всяко от произведенията, свързани с проект „Божествена комедия“, е придружено от книга, която включва нарязан и сгънат по специфичен начин литографски отпечатък, от серията създадена от Светослав Косев. Книгата е изработена по индивидуален начин в зависимост от темата на илюстрираната част от произведението.
Добавената реалност на свой ред е съпътствана от музика, специално създадена за проекта от Георги Млячков. Тя съответно е различна при отделните части на „Божествена комедия“ – „Рай“, „Чистилище“ и „Ад“. Негово дело е и музикалният фон към проекта „Взаимодействие с технологичен организъм“, част от който са първоначално създадените 12 творби с добавена реалност.


Добавената реалност в графиките може да бъде видяна от всеки, който изтегли на своя телефон приложението от ТУК.

БНТ "Линия Култура", 15.12.2021 - Изложба-графика с добавена реалност “Божествена комедия” 

БНР - „Божествена комедия” - графика с калиграфия и добавена реалност 

БТА Изложбата "Графика с добавена реалност" в Добрич въвлича зрителя в ново преживяване

БТА Художествената галерия в Добрич открива новия календар на арт събития с "Божествена комедия"

Радио „Фокус” – Варна - Изложба „Божествена комедия“ - графика с добавена реалност, е първото събитие в културния календар на Художествената галерия в Добрич за тази година

visit.varna.bg - "Божествена комедия" - самостоятелна изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев

kulturni-novini.info - "Божествена комедия" - самостоятелна изложба графика с добавена реалност на Светослав Косев

impressio.dir.bg - Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

Телевизия Добрич - Графика с добавена реалност представят в добричката художествена галерия

БТА Русе - Графика с добавена реалност - изложба

Утро русе - Класическа графика и технологични решения създават нови светове

Каварна днес - Уникална изложба с добавена реалност гостува в Каварна

Янтра днес - Великотърновски творци впечатляват с два иновативни художествени проекта

Българският културен институт във Варшава - СИНТЕЗ НА ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА И ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА – В ТРИИЗМЕРНОТО ПРОСТРАНСТВО

Bulgarian News Agency - Триизмерни графики представят сцени от "Божествена комедия" в Русенската художествена галерия