Интерактивно изкуство (Interactive art) е такова в което зрителят влияе на произведението,

независимо дали само с присъствието си, действията си или като стане част от него.

Co-Interaction е Арт група, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства.

Членове: Светослав Косев, Атанас Марков, Симеон Желев.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ВЪОБРАЖАЕМА РЕАЛНОСТ

Светослав Косев, Атанас Марков

 

В събитието „Взаимодействие с Въображаема реалност“, участие взимат двама от членовете на Арт група Co-Interaction – Светослав Косев и Атанас Марков. На 1 юни 2021 г. в галерия “Доза”, София бяха представени три техни проекта обеденени в една изложба. Двата от тях вече познати - интерактивните инсталации: „Интерактивно-генеративни формации“, и „Взаимодействие с технологичен организъм“. За да надградим това, което вече сме показвали до този момент, добавихме още един интерактивен проект към изложбата. Това са творби с добавена или обогатена реалност (Augmented reality AR). Идеята за нейното използване се зароди относително спонтанно, но тя е съвсем логично допълнение към общата концепция на нашите виждания. Това е още един начин да бъде надграден моделът на възприемане на едно графично изображение, което така или иначе може да има самостоятелно естетическо присъствие в експозиционната площ, с допълнителни композиционни елементи. Възможностите, които тази технология разкрива пред визуалните изкуства, дава нова насока в тяхното развитие, и може да промени облика на класическите художествени форми.

В рамките на този проект представихме 10 графики, създадени от Светослав Косев, които са съпътствани от добавена реалност, приложението за която е дело на Атанас Марков.

В последствие интерактивните произведения с добавена реалност предизвикаха голям интерес и те бяха представени в поредица от изложби:

  • СУ “Емилиян Станев” - Велико Търново;
  • Изложбени зали "Рафаел Михайлов" гр. Велико Търново;
  • Младежки Фестивал FUNCITY+, Варна;
  • Галерия "Аспарухово Арт", при НЧ "Просвета 1927", Варна;
  • СУ "Йордан Йовков" - град Тутракан.